A Nap ereje a napelemben

Komolyan mondom, hogy sosem értettem azt, miért olyan nehéz összeegyeztetni a kötelezettségeimet és a szabadidőmet – csak nekem vannak az időmenedzsmenttel problémáim, vagy más is küzd ezzel? Lehetséges, hogy a baráti társaságomban csak én vagyok olyan, hogy rohanok A-ból B-be, és mindig azt érzem, hogy el vagyok úszva valamivel. Na jó, túlzok, páran hasonló cipőben vannak, de ők tanulnak és dolgoznak egyszerre, háziállatról gondoskodnak és aktív családi életet élnek. De van olyan barátnőm is, aki minden hétköznap tele van programokkal a műszakja után, sőt még hétvégén is. Én komolyan nem értem, hogyan csinálja. Még azt megértem, hogy van rá ideje, na de ereje és kedve is?! De lehet, csak én lettem zárkózottabb idővel, vagy előtört belőlem az introvertáltság, nem tudom. Ma már sokkal fontosabb számomra, hogy lassítani is tudjak, magammal is töltsek időt úgy, hogy nincs zaj körülöttem, nem telefonozok, nem hallgatok zenét, nem nézek filmet, semmi ilyesmi, csak úgy létezem.

Alapból is szeretek otthon lenni egyébként, és folyton csinosítgatom, alakítgatom a házat. A legutóbbi dolog, amibe belevágtam, azért jócskán több ennél: elhatároztam ugyanis, hogy ideje a nagy változásnak, azaz a napelem rendszer telepíttetésének. Már évek óta gondolkoztam rajta, és most láttam elérkezettnek az időt több szempontból is arra, hogy valóra váltsam ezt a régóta dédelgetett álmot. Ebbe egyébként csak úgy vág bele az ember, hogy tisztában van vele, hogy hosszabb távon fog megtérülni a befektetése – de milyen jó érzés a jövőbe és a fenntartható életbe fektetni! Akár időt, akár pénzt. Tudtam, hogy nekem maximálisan megérik a napelem árak, fel voltam készülve ugyanis a napelemrendszer.info-n olvasottak alapján, hogy nagyjából mivel kalkulálhatok. Táblázatban foglalták össze ugyanis a hozzávetőleges megtérülési időt, de természetesen a konkrét napelem árak sok dologtól függenek – nem mindegy a kW teljesítmény és az inverter típusa sem. Az egyik barátomnak már van napeleme, és tőle hallottam egyébként először a napelemrendszer.info oldalról, aminek azóta rendszeres látogatója vagyok. Még némi infót azt hiszem, gyűjtenem kell – amiben az oldal hatalmas segítség –, de utána nincs megállás, jelentkezni fogok egyből az ingyenes helyszíni felmérésre. Itt fog kiderülni ugyanis, hogy alkalmas-e egyáltalán a terep arra, hogy napelem kerüljön rá, de nagyon bizakodó vagyok ezzel kapcsolatosan, azt hiszem, nem lesz akadálya, de ezt természetesen a szakemberekre bízom.

Szerintem fontos az, hogy ne csak egyéni szinten akarjunk jót magunknak – bár kétségkívül sok előnnyel jár a napelemes rendszer, hiszen máskülönben nem lenne ilyen népszerű manapság, sőt, az elmúlt években. Az is nagyon fontos, hogy az életmódunk milyen hatással van a bolygónkra. Márpedig az a megnövekedett energiaszükséglet, amivel például a háztartásunk gépei működnek, komoly terhet jelentenek.

A Nap azonban megújuló energiaforrás révén fantasztikus lehetőségeket rejt magában, amellyel magunkkal és a környezetünkkel egyaránt jót tehetünk. A már említett oldalon egyébként még a napelemes rendszer működését is megismerhetjük, ha még csak barátkozunk a témával.

Szóval én tényleg csak biztatni tudok minden érdeklődőt, hogy aki számára megfizethetők a napelem árak, az fektesse nyugodt szívvel ezt a pénzt e környezettudatos, megújuló energiaforrás kiépíttetésébe. A napelemes rendszerrel kapcsolatos ügyintézés ráadásul nagyon gördülékeny a napelemrendszer.info tapasztalt csapatának köszönhetően, akikben maximálisan megbízhatunk – legalábbis én csak jót hallottam róluk eddig.

Vélemény, hozzászólás?