A Suzuki Vitara felni névleges szélessége

Egy keréktárcsa kiválasztásakor nem csupán a külső tulajdonságok a fontosak, hanem azok a paraméterek is, amik kompatibilissé teszik azt a verdával, illetve kihatnak annak a teljesítményére. A Suzuki Vitara felni egyik legfőbb jellemzője a névleges szélesség, amit colban mérnek, akárcsak a névleges átmérőt. Ekkor nem csupán egész értékekkel kell számolni, hanem felesekkel és ritka esetben negyedesekkel is. Míg az átmérő esetében csakis akkora gumit lehet a Suzuki Vitara felni eszközre rakni, ami elő van írva, a szélességnél lehet egy kicsit játszani a számokkal.

Az abroncs rugalmas oldalfala miatt szét vagy össze lehet húzni a felnin a tömítő peremet. Emiatt pedig akár 3-4 centivel szélesebb vagy keskenyebb gumi is felhúzható a keréktárcsára. Ami sokaknak fejtörést okoz, az a Suzuki Vitara felni ET száma, ami a német Einpresstiefe rövidítése. Nem igazán lehet tudni, hogy miért ez a nehezen megjegyezhető és kiejthető név terjedt el. Az átmérő esetében egyszerű a helyzet, hiszen az a Suzuki Vitara felni palástjának a méreteire vonatkozik, arra a részre, ahova a gumi fekszik fel. Mivel épp annyira fontos az is, hogy a kerékágyra hogyan kerül fel az eszköz, számolni kell az ET értékkel is. Milliméterben adja meg ez a palást középvonala és a felfogatási sík közötti távolságot.

A Honda Jazz alufelni felfogatásának osztóköre

Az ET értékkel ellentétben, sokkal egyszerűbb a helyzet a felfogatási osztókörrel, a középfurattal és a csavarok számával. Az utóbbi tekintetében könnyű a helyzet és ezt nem is kell magyarázni a Honda Jazz alufelni esetében sem. Az osztókörrel egyeseknek meggyűlik a bajuk. Arról a képzeletbeli körön található lyukak középpontjairól van szó, amikbe a kerékcsavarok jönnek.

Egy utángyártott Honda Jazz alufelni kétféle osztókörhöz is kifúrt lyukakkal bírhat. Általában a négycsavaros felfogatásnál jön ki szépen a 8 furat. Bizonyos Honda Jazz alufelni fajtáknál a csavarok felfekvési felületében is lehet különbség. A középfurat pedig a nevéhez méltóan a felni közepén található, és általában ez központosítja a kereket az agyon.

Vélemény, hozzászólás?