Amit a babaváró hitelről tudni kell

A házaspárok hosszabb ideje igényelhetnek babaváró támogatást. Gyorsan népszerű lett a babaváró hitel, mert kedvezőek a feltételek.

 Előfordulhat, hogy egy forintot sem kell visszafizetni

A gyermekvállalásra fel kell készülni. A szülők szeretnének mindent megadni a kicsinek, amely költségekkel jár. Az indulást könnyíti meg a babaváró hitel, amely akár 10 millió forintot biztosít a házaspároknak.

Fontos, hogy az igénylők házasok legyenek. Az egyedülállók vagy az élettársi kapcsolatban élők erre a támogatásra nem jogosultak. Amennyiben a házastársak megfelelnek a feltételnek, legfeljebb 10 millió forintot kapnak. A babaváró hitel törlesztését sem kell azonnal elkezdeni, ha a feleség várandós vagy szül. A babaváró támogatás igénylése szempontjából a 2019. július 1-je után érkező gyermekek számítanak. Akár örökbefogadott gyermekre is igénybe lehet venni a babavárót. Annyi fontos csupán, hogy a kicsi az említett nap után jöjjön világra.

Az első gyermek érkezése után a kölcsön a teljes futamidőre kamatmentessé válik. Akkor is, ha közben történne a kamattámogatás megszűnésére okot adó esemény, például válás. A lehetőség akkor valósul meg, ha a gyermek a kölcsön vállalását követő öt éven belül érkezik. A második gyermek születése után elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát. A harmadikat követően a teljes fennálló összeg visszafizetésétől eltekintenek. Így hármas ikrek érkezése esetén előfordulhat olyan helyzet, hogy egyetlen forintot sem kell visszafizetni a felvett babaváróból.

Vélemény, hozzászólás?