Az érelmeszesedésnek súlyos következményei is lehetnek

Ez a kóros folyamat a koszorúér-, az agyi és a perifériás artériák megbetegedését okozza. Az érelmeszesedés még ma is szomorúan az első helyen áll az iparosodott országok lakosságának halálozási okai között, megelőzve a rákos, fertőző és vírusos betegségeket együttvéve. Mely szerveket érinti a kór? Az érelmeszesedés az egész szervezetben érintheti az artériákat.

Az érintett artériáktól függően, különböző megnyilvánulásai vannak. A nyaki verőérszűkület a betegség egy olyan formája, ami az agyba vért szállító artériákat érinti. Ez a típus gyakran vezethet stroke-hoz. A koszorúér betegség szintén az érelmeszesedés egyik formája, ami a szívizomzatot vérrel ellátó koszorúereket érinti. Ez az állapot mellkasi fájdalmat okozhat és szívrohamhoz vagy akut szívinfarktushoz vezethet. Hogyan lehet megelőzni? Van egy vizsgálat, amit gyakran végeznek el olyan embereknél, akiknél fennáll az érelmeszesedés veszélye. Ez egy olyan vérvizsgálat, ami a zsír és a koleszterin különböző formáinak mennyiségét méri.

Meggyógyulhat-e a fekélyes láb?

Az olyan nyílt sebek a bőrön, amelyek hosszú ideig (több mint 6 hétig) nem gyógyulnak, a kóros folyamatba mélyebben fekvő szöveteket is bevonnak. A fekélyes láb szövetelhalásból alakul ki, nem vagy csak nagyon kevéssé regenerálódik, majd krónikussá és nehezen kezelhetővé válik. A bőr és a nyálkahártyák idegsejtjeinek pusztulása és a helyi keringési zavar okozza. A vénás elégtelenség a leggyakoribb és krónikus lefolyású. A visszerek miatt kialakuló fekélyek leggyakrabban az alsó lábszár alsó harmadában és a lábfejen fordulnak elő. Az ödémás végtagon az első elváltozás egy mérsékelten fájdalmas folt formájában jelenik meg.

Ezután apró kelések tapasztalhatóak, amelyek egy idő után egyetlen szabálytalan, kerek fekéllyé olvadnak össze. Néha ezekből több kis kelések is kialakulhatnak, amelyek gyűrűt alkothatnak az alsó lábszár körül. Idővel ezeknek vastag szélei lesznek, gennyes vagy véres váladékkal, ami szivárog és sajátos szagot áraszt. A fekélyes lábat visszaesések kísérik, a teljes gyógyulás egyetlen módja a sérült vénák eltávolítása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.