Mi a különbség a purhabok és a ragasztó habok között és mikor ajánlatos inkább ragasztó habot használni

A purhabok és a ragasztó habok különféle építési és javítási feladatok elvégzésére szolgálnak, de sokan nem tudják pontosan, mikor melyiket érdemes használni. Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk a két típus közötti különbségeket és azok alkalmazási területeit, kiemelve, mikor és miért ajánlott inkább a ragasztó habok használata.

Mi a különbség a purhabok és a ragasztó habok között?

 1. Összetétel és mechanizmus:
  • Purhabok: Ezek a habok poliuretán alapúak, és két fő komponensből állnak: poliolból és izocianátból. Kémiai reakció során tágulnak, kitöltve a repedéseket és hézagokat, miközben hő- és hangszigetelést is nyújtanak.
  • Ragasztó habok: Bár szintén tartalmazhatnak poliuretánt, a ragasztó habok kifejezetten ragasztási célokra lettek kifejlesztve. Nagy szilárdságú kötést biztosítanak különböző építőanyagok, mint például fa, beton, kő és bizonyos műanyagok között.
 2. Alkalmazási területek:
  • Purhabok: Többnyire szigetelésre és tömítésre használják őket, például ajtók és ablakok körüli hézagok kitöltésére.
  • Ragasztó habok: Erős, tartós kötések kialakítására ideálisak, például falazatok, burkolólapok rögzítésére vagy építési elemek összeragasztására.

Mikor ajánlatos inkább ragasztó habot használni?

A ragasztó habok használata különösen ajánlott, amikor:

 • Erős kötésre van szükség: Például amikor nagy tömegű vagy nagy teherbírású anyagokat kell összeragasztani, mint a betonlapok vagy nagyméretű kőburkolatok.
 • Vízállóság a kulcs: Ragasztó habok gyakran jobban ellenállnak a nedvességnek és a víz behatolásának, ezért külső építkezések során előnyösebbek, például kerti építmények vagy külső lépcsők ragasztásakor.
 • Hosszú távú tartósság: Amikor a kötésnek éveken keresztül meg kell őriznie stabilitását extrém hőmérsékleti ingadozások mellett, a ragasztó habok kiváló választásnak bizonyulnak.

Összegzés:

A purhabok és a ragasztó habok mind kiváló választások bizonyos feladatokra, de fontos tudni, hogy mikor melyiket érdemes használni. A ragasztó habok erős, tartós kötéseket biztosítanak, amelyek ellenállnak az időjárási viszontagságoknak és a mechanikai terheléseknek is. Ezeket a tulajdonságokat figyelembe véve a ragasztó habok használata előnyös lehet olyan projektekben, ahol a robusztusság és a tartósság a legfontosabb szempont.

 

Vélemény, hozzászólás?