Hírek a CES 2019-ről: Huawei 7nm 64 magos szerver CPU, új Intel processzor-mag chipek

A CES-en, azaz az innovációs fogyasztói technológiák éves üzleti találkozóján rengeteg fontos bejelentés hangzott el idén is. Első körben a Huawei jelentette be a Kunpeng 920, egy merőben új, 64 magos szerver processzor megjelenését.

A Huawei piacvezetői babérokra tör processzorgyártás terén is

Ismérvei szerint, ez alapjáraton 2.6 Gh-en pörgő, ARMv8-as architektúrával rendelkező processzor, ami támogatja a PCI-t és CCIX-t is. DDR 4 RAM memóriát kapott és kettő darab 100GbE porttal rendelkezik.

A Huawei tervei alapján a disztribúciós tárhelyekhez, valamint a Big Data analitikához és saját alkalmazások vagy adatbázisok futtatására lesz legalkalmasabb és a TaiShan szerver dobozokban lesznek majd megtalálhatóak.

A Huawei már nem először dob piacra hasonló terméket: ott vannak például a TaiShan 2280-as szerverek, amikbe a Huawei leányvállalataként ismert HiSilicon látott el a 16nm, vagyis a HI1616 névre hallgató 32 magos 64 bites processzorokkal. Ezek mind nagyon hasonlítanak az újonnan piacra dobott Kunpeng 920-as termékekre.

Kétszer annyi mag lett, maradhat?

A fő különbség viszont szemmel láthatóan a magok számának megduplázásában rejlik és az új 7nm-nél az architektúrán is javítottak, ami nem meglepő, hiszen egy jóval nagyobb teljesítményű agyról van most szó.

Ez a „nagyobb” szó, csaknem 30 % teljesítménynövekedést takar jelen esetben. A Huawei pedig erős marketing kommunikációval támogatja meg ezt a tényt, miszerint a konkurenciákat most mindenben körözi az új termékük.

Valójában talán ez így nem igaz feltétlenül, de az bizonyos, hogy az összetett nagyvállalati, informatikai folyamatok ellátására ez a processzor sokkal alkalmasabb lesz. A Kunpeng 920 három különböző dobozban lesz megtalálható.

Adattárolás, számítási kapacitás, és a kettő kombinációja

Az egyik az adattárolásra, a másik magas számítási kapacitást igénylő műveletekhez, a harmadik a kettő elegyéhez lesz a legalkalmasabb. Ezen kívül viszont nem tudunk mélységekben sokat a termékekről. Az oldalukon még a régi, 3 magos processzorokkal kapcsolatosan vannak csak információk.

Az Intel bővíti a családját

Viszont az Intel is bejelentette a 9. generáció processzorcsaládjának bővülését, hogy a nyugati konkurencia oldaláról is történjen valami érdekes. Bár az is igaz, hogy nem azonos kategóriában indulnak az Intel versenyzői.

Az új processzorok a 8 magos i9-9900KF, a nyolc magos i7-9700KF, a hat magos i5-9600KF, a hat magos i5-9400F és a hat magos i5-9400 és a négy magos i3-9350KF. A „k” azt jelenti, hogy túl lehet őket hajtani, az F pedig azt, hogy az nincs integrált grafikus kártya hozzá.

Az már bizonyosnak látszik a 2019-es CES kiállítás alapján, hogy a szerverek piaca folyamatosan bővül. Aki viszont a drága újdonságok helyett inkább pénztárca-barátabb megoldásokat keres, a legjobban akkor jár, ha béreli a szerverét, például a Doclernettől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.