Az alkoholizmus pszichológiájának megértése szakembert igényel

Sokáig vacilláltam, hogy milyen szakon tanuljak tovább. Nagyon érdekelt ugyanis a pszichológia, és gyerekkoromban is ez volt az álomszakmám. A legtöbb helyzetben ennek ellenére hajlamos vagyok a racionalizmusra, és a fontos döntéseimet is általában logikus gondolkodás által hozom meg. Így végül a mérnöki karra iratkoztam be, természetesen azért is, mert ez inkább számít hiányszakmának, és szinte garantált, hogy az ember jó helyen, jó fizetésért el fog tudni helyezkedni, ha valóban emellett a pálya mellett kötelezi el magát.

Hobbiszinten azért a pszichológia iránti érdeklődésem is megmaradt, és gyakran járok át arra a tanszékre meghallgatni egy-egy érdekes előadást. Legutóbb a tudatalattiról volt szó, hogy mi az, amit tudunk irányítani saját magunkkal kapcsolatban, és mi az, amit nem, illetve a különböző érzelmi hiányállapotok és függőségek kialakulásának háttere is említésre került. Ez a témakör eléggé felcsigázta az érdeklődésemet, főleg mivel pont előtte láttam egy filmet, amiben az egyik szereplő alkoholista volt. Ezért szerettem volna tudni, hogy az alkoholizmus fokozatai hogyan alakulnak ki, miért nehéz a leszokás lelki szempontból, és így tovább. Ebben rám talált a szerencse, mivel megtaláltam a felepulok.hu oldalt, ahol az ország egyik legjobb szakértő csapata igyekszik megválaszolni az érintettek és hozzátartozók kérdéseit, illetve áll a segítséget kérők rendelkezésére.

Ez utóbbi sokszor nehéz, mivel az alkoholizmus fokozatai közötti átmenet időben is eltérő lehet, az alkoholfüggő pedig sokszor még magának is nehezen ismeri be, hogy ő maga sincs egészen tisztában a túlzott italfogyásztása mögötti valódi motivációkkal. A felepulok.hu többek között ebben is igyekszik segíteni a hozzájuk fordulóknak, mivel ez a helyzet számukra sem idegen, illetve az a kívülállóság-érzés sem, amelyet a függők és hozzátartozóik egyaránt éreznek egymással szemben.

A felepulok.hu 28 napos programja részben pont azon alapul, hogy az egy csónakban evezők közösséget alkotva pozitívan tudják segíteni egymás előrehaladását is, a csoportos terápia során pedig az alkoholfüggőséggel összefüggésbe hozható családi mintázatok hálója is feltérképezhető. A bentlakásos programba bekerültek ezen felül saját maguk számára is kialakíthatnak új szokásokat az egészséges motiváció érdekében, mint például a kirándulás vagy sportolás, amelyek szintén elérhetőek számukra a program ideje alatt, csakúgy, mint a szakszerű segítség a leszokáshoz. Az utóbbi nem ér véget a 4 hét elteltével, mivel a visszaesés csak akkor kerülhető el, ha hosszútávon is sikerül az eddigitől eltérő módon szembenézni a kihívásokkal. A felepulok.hu páciensei tehát ebben az esetben még 2 évig nem maradnak magukra hagyva.

Ha már az alkoholizmus fokozatait említettük, az, hogy ki hol tart, a kezelés menetét is befolyásolja. A 28 napos programban is megvan, hogy kik vehetnek részt. Ez nem véletlen, mivel itt kifejezetten fontos, hogy mindenki kellő akaraterővel és motivációval rendelkezzen. Hogy kinek mit javasolnak, azt mindig az első személyes beszélgetés dönti el a felepulok.hu addiktológus szakemberével. A bentlakásos programon kívül számos más módszer is létezik még az alkoholisták megsegítésére az illető helyzetétől függően. Ezért is fontos, hogy amennyiben érintettek vagyunk bármilyen módon a témában, minden esetben kérjük ki egy szakember tanácsát, és ne a saját fejünk után menve próbáljuk megoldani a problémát. Ha ugyanis az utóbbit kíséreljük meg, olyan veszélyeknek is kitesszük saját magunkat is, mint például a társfüggőség kialakulása. A legjobbat pedig azzal tesszük ilyenkor, ha felhívjuk a felepulok.hu-n az egyik telefonszámot, és személyes időpontot egyeztetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.