Esővíz tartályok: árak és egyéb hasznos tudnivalók

Manapság egyre több háztartásban, családi háznál lelhetőek fel esővíz tartályok, ami nem véletlen. Mivel a mai korban egyre kevesebb eső esik, így minden cseppje aranyat tud érni, főként ha az ember nyári öntözésre használja. A csapadékban ugyanis jóval több a tápanyag, mint a vezetékes vízben, így a növények is gyorsabban nőhetnek. Ráadásul még a vízszámlát is csökkenteni tudjuk vele.

De vajon milyen ára van ezeknek a berendezéseknek és mit érdemes tudni róluk? Cikkünkben részletesen bemutatjuk az esővíz tartályokat.

Mik is azok az esővíz tartályok és mire jók?

A hatalmas tárolók a nevükből adódóan is az esővíz elraktározására alkalmasak. Egy minőségi berendezés hosszú ideig szolgálhatja az ingatlan tulajdonosainak kényelmét. Hasznosak, hiszen nemcsak locsolásra, hanem számos egyéb dologra is használható a bennük tárolt víz. Az eszközök ráadásul télen is használhatóak, persze mindezt csak fagypont feletti hőmérsékleten. A talajban épített változatok esetében azonban kisebb az esély az esetleges fagyási problémákra.

Lássuk, hogy mit érdemes tudni róluk pontosan!

Az esővíz tartályokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdések

Talán az első és legfontosabb kérdés, hogy mire is használható fel a tartályban gyűjtött esővíz. A válasz pedig az, hogy tulajdonképpen bármire, hiszen alkalmas kerti locsolásra, a kerti tő feltöltésére és persze autómosásra egyaránt. Persze ehhez kelleni fog a szivattyú, hiszen sokkal egyszerűbb annak segítségével kinyerni a tartályból a vizet. Érdemes felkészíteni továbbá a tárolót a túlfolyásra, hiszen sok eső esetén akár erre is nagy az esély.

Az esővíz felhasználható továbbá a WC-öblítésére és mosásra egyaránt, bár ebben az esetben további eszközökre lesz szükség. Ilyen például a finomszűrő, a mechanikai szűrő, illetve egy vezérlőegység ahhoz, hogy a rendszer megfelelően tudjon működni. Bár sok esetben már a kerti öntözéshez is remekül tud jönni egy nagyobb méretű tároló. Amennyiben azonban a mosás is szóba jönne, nem kell aggódni a baktériumok miatt, hiszen a kutatások már bebizonyították, hogy ezzel sem kerül több szennyeződés a ruhákba, mint a hagyományos tisztítás során. Mindemellett nagy előnye, hogy ez a víz sokkal lágyabb, mint a csapból érkező folyadék, így a vízkővel sem lesz annyi probléma.

Mi a helyzet a víz minőségével és az algásodással?

Amennyiben a tartály mérete és telepítésének körülményei megfelelnek az előírtaknak, abban az esetben a víz minőségével sem lesznek komolyabb problémák. A víz folyamatosan sötétében lesz, ráadásul a talaj nyáron sem melegszik fel túlzottan, így az algásodásra is kisebb az esély. Ettől függetlenül nem árt a teljes víztömeget legalább kéthavonta kicserélni, hiszen ezt követően nem garantált, hogy nem lesz zöld a víz és nem romlik a minősége nagymértékben. Ilyenkor ugyanis márcsak locsolásra használható fel, arra azonban még megfelelő lehet.

Ha tehát kíváncsi vagy arra, hogy most milyen árakon mozognak a különféle tartályok, akkor egyszerűen kattints a www.emaki.hu linkre! A legtöbb tartály a RoTerra gyártja, amely természetbarát polietilén, azaz PE anyaggal dolgozik. Ezeket a változatokat földalatti elhelyezésre tervezték, így nem foglal helyet még egy kisebb méretű udvaron sem. A tartály belső részéhez a tetején keresztül lehet hozzáférni, a vízzáráshoz pedig egy tömítést helyeztek el rajta.

A termékek megfelelnek a DIN 14230-as szabványnak, így teljesen biztonságosan használhatóak. A teljes rendszert gyárilag szerelik össze, ráadásul igény esetén akár helyszíni összeszerelést is kérhet az otthonában. Nagy előnyük, hogy különböző méretben rendelhetőek, így lehetősége van akár 2200 literes, de még 65.000 literes tartályt is választani. Az árak természetesen a méret függvényében változnak, így 366.000 Forinttól, egészen a hatmilliós változatig a rendelkezésére állnak esővíz tartályok.

Persze nagy beruházásnak bizonyulnak, ám hosszú távon ugyanúgy megéri, mint egy napelemes rendszer. Érdemes tehát elgondolkodnia a tárolók megvételén és használatán, hiszen jól fognak jönni még az aszályos nyarak során.

Vélemény, hozzászólás?